Jan Hein de Jong | Je Helpt Jezelf:  ✓ Kindercoaching ✓ Jongerencoaching ✓ Ouderbegeleiding

We zien door de beeldschermen het bos niet meer

U kent het allemaal. Je kind zit (veel te) lang achter een beeldscherm. En dat zorgt voor irritaties in huis. Jij vindt dat hij of zij minder achter een scherm moet zitten. Je kind vindt dat je maar zeurt. De generatiekloof is van alle tijden, en die kloof wordt steeds sneller steeds groter. Kinderen groeien op met smartphone, IPad, Laptop, PC en televisie. Als ze 3 zijn, hebben ze al de vaardigheden om te swipen, icoontjes te selecteren en programma’s te openen om vervolgens aan de slag te gaan. Zonder uitleg, gewoon door te doen en te ervaren.

Dikwijls hebben wij een achterstand op onze kinderen als het gaat om het gebruik van apparatuur. En wij zijn opgevoed met hutten bouwen, cowboytje spelen en dergelijke. Het kost ons moeite de ontwikkelingen bij te houden. Bij kinderen lijkt het vanzelfsprekend. De vaardigheden kunnen ze in hun verdere leven benutten in studie, werk en ook privé. Maar... er is ook een keerzijde.

“Mam, ik ben zo druk in mijn hoofd, ik kan niet slapen”. Tja, dat is niet zo gek als je bedenkt welke processen er allemaal komen kijken bij spelletjes. Daarbij mogen ze niks missen van de buitenwereld. De druk die kinderen ervaren van “Social Media” is enorm. Als je kind niet meteen reageert op wat er gebeurt, dan denkt hij dat hij meteen uit de gratie ligt. Onderschat nooit de druk die dit geeft. Het is een overlevingsstrategie om aansluiting te vinden en te houden. En laten we eerlijk zijn: hoe lang kun jij zonder je smartphone of tablet...

Wanneer de schermtijd gaat inperken, dan is de kans groot dat je kind zich gaat vervelen. Het is goed om daarin te sturen. Om te helpen alternatieven te vinden. Een bordspel doen, of buiten samen even “stoeprandje” met de bal. Als een kind niet weet hoe zich te vermaken, dan is hulp wenselijk. De verleiding is anders te groot om lekker weer vermaakt te worden door het scherm. Buitenlucht en bewegen is belangrijk. En als je kind niet van wandelen in het bos houdt, zoek dan samen uit wat wel werkt. Bijvoorbeeld doornieuwsgierig te zijn of het een goed idee is dat hij zijn mountainbike meeneemt. Bewegen en frisse lucht is een eerste levensbehoefte. En het gaat helpen het kinderhoofd leger te maken.